Zodra vluchtelingen aankomen in Nederland, ben jij er voor hen. Je staat ze op de opvanglocatie met raad en daad terzijde. Met jouw geduld en begrip help je hen zich snel thuis te voelen en wijs je de weg voor verdere hulp. Je verzorgt voorlichting over de asielprocedure, signaleert problemen en werkt aan oplossingen waar mogelijk. Met jouw talent om goed te luisteren naar hun verhalen en behoeften, creëer je een veilige en vertrouwde omgeving.
Als vluchtelingen in Nederland aankomen, sta jij voor ze klaar. Op de opvanglocatie help je met advies en ondersteuning. Je legt de asielprocedure uit en biedt een luisterend oor. Je vertelt wanneer iemand hulp kan krijgen. Soms ga je mee naar gesprekken met de immigratiedienst (IND). Je bent empathisch en een echte probleemoplosser.
Als vluchtelingen een tijdje in Nederland zijn, beginnen ze aan de asielprocedure. Jij kunt hen daarbij ondersteunen. Dit betekent dat je helpt met het begrijpen van de brieven van de IND. Ook vergroot je jouw juridische kennis als vrijwilliger op een opvanglocatie.
Heb je interesse in de verhalen van vluchtelingen? Ben je geïnteresseerd om vluchtverhalen goed te onderzoeken en te kijken waar er misschien iets ontbreekt? Dan zijn we naar jou op zoek! Om vluchtelingen goed te begeleiden, doen we een grondige analyse van hun vluchtverhaal. We noemen dat een vluchtverhaalanalyse (VVA). Jij hebt interesse in juridische zaken en bent analytisch ingesteld. Je vindt het leuk om veel achter de computer te zitten en zaken uit te zoeken. Je bent in staat om wetgeving en informatie over landen te verbinden aan het vluchtverhaal en kunt hierbij objectief blijven.
Met een verblijfsvergunning kunnen vluchtelingen gezinshereniging aanvragen. VluchtelingenWerk helpt bij de aanvraag en begeleidt het proces tot aan de beslissing van de IND. Als vrijwilliger help je vluchtelingen bij het herenigen met hun gezin, zelfs als dit administratieve taken met zich meebrengt.
Op onze opvanglocaties hebben we spreekuren waar cliënten bij jou aan de balie komen met vragen. Als baliemedewerker analyseer en beoordeel je deze vragen en neem je beslissingen over de vervolgstappen. Je kent onze samenwerkingspartners en weet welke taken bij VluchtelingenWerk horen. Je geniet ervan om alles tot in detail uit te zoeken en ondersteunt graag je collega's.
Vluchtelingen moeten hun vluchtreden en vluchtverhaal vaak in één gesprek duidelijk maken aan de IND. Dat er na zo’n gesprek nog vragen onbeantwoord blijven, is haast logisch. Toch wordt het verhaal dan regelmatig “ongeloofwaardig” geacht en de asielaanvraag afgewezen. Vluchtverhaalanalisten zoals Jacco (50) storten zich op die dossiers.